De toekomst van de verzorgingsstaat

De toekomst van de verzorgingsstaat

22 maart, aanvang 20.00 uur; locatie: Brinkhotel Zuidlaren

Rotaryclub Zuidlaren-Anloo organiseert ook dit jaar weer drie lezingen voor belangstellenden uit Zuidlaren en omgeving. Thema is deze keer “de Toekomst”: lezingen over de toekomst vanuit een retroperspectief. De eerste lezing heeft inmiddels plaatsgevonden op 16 februari en had als onderwerp de cultuurhistorische landschapswaarde van het Drentse AA gebied.

Tijdens de tweede lezing op 22 maart aanstaande spreekt prof. dr. Flip de Kam, econoom, aan de hand van zijn meest recente boek ‘Het land van Beloften’ over de geschiedenis en toekomst van de verzorgingsstaat. De lezing zal plaatsvinden in het pas verbouwde Brinkhotel, aan de Brink te Zuidlaren.  De lezing begin tom 20:00 uur, en vanaf 19:30 is de inloop, met de mogelijkheid tot aanschaf van het boek van prof. de Kam. Na het eerste deel van de lezing is er een korte pauze met daarna uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Op 19 april spreekt prof. dr. Ronald Stolk van het UMCG in het kader van hetzelfde thema “de Toekomst” over “LifeLines”. Dat is een heel groot, breed opgezet en uniek bevolkingsonderzoek, waaraan 165.000 inwoners van Noord Nederland gedurende 30 jaar deelnemen. Het gaat over de gezondheid van drie generaties mensen, allen woonachtig in Noord Nederland. Dat het onderzoek hier plaatsvindt, heeft te maken met de kenmerken van een unieke “founderpopulatie” in Noord Nederland. De gegevens worden opgeslagen in een heel grote databank. Door middel van het onderzoek proberen wetenschappers antwoord te krijgen op vragen als: “waardoor zijn mensen gezond?”, “door welke factoren wordt dat beïnvloed?” en “wat weten we over de gezondheid van inwoners in Noord Nederland?”. Maar ook omgekeerd: “Wat kunnen we eraan doen om ook in de toekomst gezond te blijven?”.