Verslag bezoek Cambodja

Verslag bezoek Cambodja

Hallo lieve Dorpsgenoten,

In de maand maart was ik weer bij “mijn kinderen” in Kleang Leu te Cambodja. Het was weer geweldig de kinderen en hun ouders te ontmoeten!
Twee koffers vol met geschonken zomer-kleertjes, knuffels en knutselspullen had ik bij me. Die werden met veel blijdschap en enthousiasme ontvangen.

Net als de vorige keren ging ik bijna elke dag naar Kleang Leu om te knutselen met de kinderen, ook zongen we liedjes en vertelde ik verhaaltjes.
Dit laatste lukte alleen doordat mijn trouwe Tuk Tuk rijder en tolk Mao bij me was. Velen van jullie herinneren zich vast nog dat ik een een aantal jaren geleden een oproep deed aan vrienden en dorpsgenoten, om bij te dragen aan een nieuwe Tuk Tuk voor Mao. En wat hebben jullie royaal gegeven!

Met Mao en zijn familie gaat het goed! Mao is erg zuinig op zijn Tuk Tuk die na de tropenjaren al weer veel gebruikerssporen vertoonde. Tijdens
mijn verblijf is de Tuk Tuk opgeknapt. Gaatjes en zwakke plekken zijn gedicht en gerepareerd en de Tuk Tuk is opnieuw gespoten. Hij was rood en is nu blauw. De familie is er erg blij mee want zo kan Tuk Tukje als het goed is nog jaren mee.

camb1
Pech onderweg.

camb2
In het dorp Kleang Leu.

camb3
Kroontjes gemaakt.

De kinderen die gesponsord worden door project Lotus, lieten me trots hun school resultaten zien. Ze doen het allemaal prima! Zo fijn om te zien!
De oudste student zal zo het nu lijkt, volgend jaar afstuderen aan de universiteit! En een ander jongen rond dit jaar de hotelschool af. Dan genieten
er nog een stuk of tien kinderen hoger onderwijs en 12 kinderen volgen lager onderwijs. Door de Snert wedstrijd aan het begin van het jaar bij Meerzicht, en een gift na het gehouden Kunstkijken Midlaren, konden nog eens 6 kinderen Engelse lessen gaan volgen. Project Lotus is een kleinschalig project maar het loopt als een trein! Elke cent komt terecht waarvoor het bedoelt is! En doordat de kinderen die leren, straks kans hebben op een mooie baan kunnen zij hun hele familie helpen. Ik zeg altijd uit een klein eikeltje groeit soms een hele grote boom!

Ondanks de prachtige dingen die ik in Cambodja mee maak, raakt me de diepe armoede, die ik daar veel aantref. Zo kwam ik bij een moeder met een prachtige baby op haar schoot. Die me smeekte haar kindje mee naar Nederland te nemen voor een betere toekomst. Zij wist niet hoe ze haar kindje groot moest krijgen. Dat zijn hartverscheurende taferelen. Daar kunnen we ons hier nauwelijks een voorstelling van maken.

Er is in Kleang Leu een lief klein meisje van bijna vier jaar dat niet kan lopen, er is in 2013 door Project Lotus een (speelgoed) loopfietsje voor haar gekocht. Maar daar is ze bijna uitgegroeid. Graag zou ik een invalide loopfietsje voor haar mee willen nemen als ik weer naar Cambodja ga. Maar ook daar is natuurlijk weer geld voor nodig. Mochten jullie willen helpen het geld voor zo’n loopfiets bij elkaar te krijgen zou dat fantastisch zijn! Het banknummer van, Project Lotus is: NL70RABO3179553065 o.v.v T. Wiggers inzake Cambodja

Hartelijke groet, Tineke Wiggers