Timmeren aan nestkastjes op 4 januari

Wie helpt er mee om 25 mezenkastjes in elkaar te zetten? Op 4 januari  2023 om 14 uur kunnen we in de schuur terecht van de familie Hillenga (hoek Groningerstraat/Tolhuisweg). Onder leiding van Willie van den Berg en Brenda Blauw zullen daar de bouwpakketten in elkaar gezet worden. Neem je goeie humeur en een hamer mee en trek een warme jas aan.

En zijn niet alleen bouwpakketten, er is hout genoeg voor creatieve vrije geesten die zelf hun vogelnestje willen ontwerpen en bouwen. Alle handen zijn welkom: kleine en grote, handige en minder bedreven knutselaars.

Midlaren wil graag meer vogels huisvesten – zeker ook  bij bomen waar de eikenprocessierups zich vestigde. Afgelopen zomer waren er vele eiken in ons dorp waar de gemeenten een rood-wit  bandje omheen knoopte ten teken dat je uit moet kijken voor de rupsen (ze maken mensen ziek). Mezen eten de rupsen – en daarmee helpen ze om de ‘plaagsoort’ in bedwang te houden.

We kregen de kastjes van landschapsbeheer Drenthe in het kader van Midlaren in zicht. We zoeken  nu niet alleen mensen die een nestkast in elkaar helpen zetten, maar ook Midlaarders die een kastje onder hun hoede willen nemen. Ze moeten opgehangen worden in de openbare ruimte en in het najaar schoongemaakt. Heb je belangstelling om een nestkastje te adopteren? Kom langs op 4 januari of meld je bij engelsmanmidlaren@gmail.com.

Tips bij het ophangen van mezenkastjes:

  • Hang ze minimaal 2 meter hoog aan een boom.
  • De vogels nestelen het liefst niet in de volle zon en als het kan wat beschut tegen de wind.
  • Als je zorgt dat de opening van het kastje op het (noord)oosten zit, bereik je het beste resultaat.
  • Maak de nestkastjes iedere najaar schoon. Gebruik geen schoonmaakmiddelen; water volstaat.
  • Heb je een goeie plek gevonden? Geef die door aan engelsmanmidlaren@gmail.com. Landschapsbeheer Drenthe wil graag weten waar ze terecht gekomen zijn.