Bloemrijk Midlaren - Doe je mee?

Bloemrijk Midlaren – Doe je mee?

april 2024 – Bijen eten geen gras, maar bloemen. Midlaren is bezig om het dorp bloemrijker te maken; mooi om te zien en een fijnere plek voor bijen en andere insecten. Hoe meer bloemen, des te meer nectar en blije bijen en insecten. Kom daarom op 3 mei naar de zorgboerderij om planten te ruilen met andere Midlaarders.

Samen met de bewoners, boeren en gemeente zetten we de omgeving meer in bloei. Door met boeren en burgers bloemrijke grassen te zaaien, boerencrocussen rond te delen, inheemse struiken te poten en in de maand mei terughoudend het gras te maaien. Maai (een deel) van je gazon niet en je zult versteld staan hoe snel bijen jouw veldje weten te vinden. Je leest er meer over bij Maai Mei niet en kunt je daar aansluiten.

De werkgroep ‘Midlaren in zicht’ heeft nog meer bloemrijk nieuws. Dit voorjaar (2024) komt er een ervenproject. De gemeente Tynaarlo doet mee en geeft subsidie. Samen met Landschapsbeheer Drenthe gaan we aan de slag.

De landschapsbiografie die recent is gemaakt, laat zien hoe onze omgeving in de loop van de tijd veranderde. Eeuwenlang was de Hondsrug bosrijk, daarna een tijd kaal en nu deels natuur deels landbouw. Hoe willen wij dat onze leefomgeving eruit ziet? Wat is in deze tijd passend? De werkgroep ondervroeg dorpelingen vorig jaar over wat zij in deze tijd belangrijk vinden. Een bloemrijker landschap stond met stip op nummer een. Met die wensen gaan we nu dus in de praktijk verder aan de slag. Door erfinrichtingen op de huidige wensen aan te laten sluiten bijvoorbeeld.

Wil je meedenken, meehelpen of met je eigen erf meedoen? Dan is dit het moment om je aan te melden bij Carla Engelsman (engelsmanmidlaren@gmail.com). Daar ligt overigens al een lijstje met elf Midlaarders die hun erf inbrengen – dus die hoeven zich niet opnieuw aan te melden.